Het afwegen van voeding

Geplaatst op 02-02-2021

Afwegen van voeding 

Wanneer je een fysieke doelstelling hebt, bijvoorbeeld vet verliezen, is het belangrijk om rekening te houden met de energiebalans. Deze is namelijk leidend als het gaat om vetverlies en/of vettoename. 

Calorie inname < Calorie verbruik = een negatieve energiebalans, gewichtsafname.
Calorie inname = Calorie verbruik = de energiebalans, gewichtsstabiliteit.
Calorie inname > Calorie verbruik = een positieve energiebalans, gewichtstoename.

Om af te vallen moeten we zorgen voor een negatieve energiebalans; dus minder calorieën eten dan we verbruiken. Om aan te komen is dit het tegenovergestelde; zorg voor een positief energiebalans, dan eet meer dan je verbruikt. 

Natuurlijk is “gezond eten” goed en al een grote stap in juiste richting, echter zelfs met een gezond voedingspatroon kun je alsnog jouw resultaten belemmeren door bijvoorbeeld onbewust een te hoge energie inname binnen te krijgen. 

Om een goed idee te krijgen van de hoeveelheid voeding die je binnen krijgt, zou je er voor kunnen kiezen om met behulp van bijvoorbeeld een app, je voeding te tracken. Hierdoor krijg je inzage in het aantal calorieën wat je dagelijks ongeveer binnen krijgt. Hierbij heb je éé tool nodig – namelijk het afwegen van je voeding. Waarom zouden we ons voeding afwegen? 

Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaand voorbeeld; 50 gram VS 30 gram pindakaas. Op het oog weinig verschil, maar in je energiebehoefte gedurende de dag kan het veel invloed hebben in samenspraak met jouw doelstelling. 

50 gram pindakaas: 320 calorieën VS 30 gram pindakaas: 192 calorieën.

Is voeding afwegen een must? Nee zeker niet, maar het kan zeker helpen bij het creëren van goede inzichten als het gaat om het aantal calorieën wat je binnen krijgt, met daarbij inzicht in de voedingswaarden per product en je kennis over producten en hun inhoud.

Meer weten over onze pakketten en (online) begeleiding? Vul de gratis Lidmaatschapstest in of meld je aan voor (Online) Coaching binnen PhysIQ!

Deel dit bericht:

Corona

Sporten en bewegen is hartstikke goed voor je!

Lees meer
Meer nieuws
 • Online Coaching

  Online Coaching

  Met het online coaching programma van PhysIQ ontvang je jouw persoonlijke trainings- en voedingsadvies digitaal en ga je hier zelfstandig mee aan de slag.

  Read more
 • Personal Training

  Personal Training

  Start nu bij PhysIQ met Personal Training

  meer informatie
Marlous

"Ik heb een hele fijne trainer. Ze heeft kennis van zaken."

Marlous
Lisa

"Mijn trainer heeft mij kennis laten maken met krachttraining en een gezonde manier van leven. "

Lisa
Suzanne

"Bij Physiq voel ik me gezien als ik train. Er wordt gelet op je houding en wat je aankan of aan zou kunnen."

Suzanne