De basisprincipes; Specifiteit

Geplaatst op 10-05-2021

Basisprincipes - Specificiteit 

De komende weken nemen we je mee in de basisprincipes van krachttraining één van deze basisprincipes heet specificiteit en daar gaan we wat dieper op in. 

Training is altijd specifiek wil je grotere toonbaardere spieren in je bovenlichaam is het natuurlijk niet zo gek dat we hiervoor ook ons bovenlichaam moeten trainen. Wil je beter worden in een squat is het bijvoorbeeld niet handig om hiervoor een bench press als oefening te kiezen. Hiervoor zou je toch echt een squat moeten uitvoeren en hier gaandeweg beter in moeten worden door veel te blijven squatten. 

Zo werkt het ook met jouw doelstelling wil jij je conditie verbeteren om zo een bepaalde oefening langer te kunnen volhouden is het niet verstandig om die oefening heel zwaar te trainen en 1 tot misschien maximaal 3 herhalingen te maken en hier telkens 2 tot 3 minuten rust tussen te nemen. Je wil dan eerder wat lichter gewicht pakken en zorgen dat je 15 tot zelfs 30 herhalingen kunt maken met een korte rust van een minuut zodat je wat meer op spieruithoudingsvermogen traint wat specifiek je doel is. 

Ook met andere sporten werkt dit zo maar ook de combinatie van krachttraining met je sport. Wil je beter worden in voetballen en zorgen dat je benen langer mee kunnen tijdens de wedstrijd is het geen gek idee om wat oefeningen te doen in de sportschool die het spieruithoudingsvermogen van je benen trainen, echter wil je beter worden in voetballen zou je toch echt moeten gaan voetballen. 

Meer weten over onze voeding- en trainingsbegeleiding binnen PhysIQ? Vul de gratis Lidmaatschapstest in of kom langs voor een rondleiding binnen onze club!

Deel dit bericht:

Corona

Sporten en bewegen is hartstikke goed voor je!

Lees meer
Meer nieuws
 • Online Coaching

  Online Coaching

  Met het online coaching programma van PhysIQ ontvang je jouw persoonlijke trainings- en voedingsadvies digitaal en ga je hier zelfstandig mee aan de slag.

  Read more
 • Personal Training

  Personal Training

  Start nu bij PhysIQ met Personal Training

  meer informatie