Supplementen die je fitheid verbeteren

Geplaatst op 09-03-2021

Supplementen die je fitheid verbeteren;

Voedingssupplementen zijn een aanvulling op je voeding. Vanwege het feit dat ons voedsel steeds meer bewerkt wordt en gronden uitgeput raken, bevat hetzelfde voedsel niet meer de vitamines en mineralen die het vroeger bevatte. Gelukkig zijn er (natuurlijke) voedingssupplementen die ons kunnen helpen deze tekorten aan te vullen. In deze blog bespreken we een aantal supplementen die een goede aanvulling op je voeding zijn, met de voordelen op een rijtje. 

Multivitaminen
Multivitaminen is een lastig onderwerp, aangezien de samenstelling van multivitaminen nogal eens kan verschillen per supplement. Het is daarom heel goed om een goed samengestelde multivitaminen aan te schaffen, omdat je anders al snel tekorten ontwikkelt in de ene vitamine, maar een overschot in een andere vitamine. De tip is dan ook om vaak te wisselen van multivitaminen. 

Een multivitaminen kan zorgen voor een volledige dekking van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamines die een persoon nodig heeft. Daarnaast is het natuurlijk wel belangrijk dat de volledige dieet kwaliteit ook hoog blijft, dus dat hierin niet ingeleverd wordt. Onze LMNTS Multivitaminen is een voorbeeld van een goed samengesteld supplement, die kwalitatief hoog is en afgestemd is op de tekorten die normaal gesproken voor komen bij de gemiddelde mens.

Omega 3 – Visolie
Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dat betekent dat je lichaam ze niet zelf aan kan maken. Je kunt het dus alleen binnen krijgen via voeding. En welke voeding dan? Vette vis zoals zalm, makreel, haring bevatten omega 3. Maar ook uit plantaardige bronnen zoals lijnzaad(olie), walnoten(olie), algen en wieren kun je omega 3 vetzuren halen. En je lichaam heeft het ècht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Een aantal voordelen van Omega 3 staan hieronder voor je opgesomd. 

Visolie heeft veel mogelijke voordelen:

 1. Vermindering van vetopslag door verbeterde insuline gevoeligheid.
 2. Visolie verhoogt de hoeveelheid vet die je verbrandt tijdens een training.
 3. Positief effect op gewrichten, het helpt je gewrichten soepel te houden.
 4. Verbetert de concentratie tijdens trainingen en het behoud van die concentratie.
 5. Positief effect op de gemoedstoestand, vanwege dat visolie een boost geeft aan ons serotonine gehalte wat ons geluksgevoel teweegbrengt.
 6. Visolie is belangrijk voor gezonde hart- en bloedvaten, het verlaagt namelijk het vetgehalte in het bloed, ook wel: triglyceridengehalte genoemd.
 7. Visolie is belangrijk voor de hersenen, het ondersteunt de informatieverwerking en het leerproces

Vitamine D
Vitamine D tekort is een wereldwijd probleem. Het heeft een negatieve invloed op mensen, ook op atleten. Vitamine D bevordert de opname van calcium en de opbouw van de botten. Wanneer vitamine D ontbreekt, verlopen deze processen trager. Een tekort aan vitamine D kan op lange termijn voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen. Het is dus belangrijk voor iedereen om elke dag vitamine D binnen te krijgen om fit en gezond te blijven.

De voordelen van Vitamine D:

 1. Vitamine D bevordert de opname van mineralen.
 2. Vitamine D helpt bij sterke botten en tanden.
 3. Bevorderd de instandhouding van de weerstand.
 4. Het bevorderd je humeur en je energiegehalte gedurende de dag.

Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Vitamine D komt ook voor in je dagelijkse voeding. Ongeveer eenderde deel van de hoeveelheid vitamine D die je op dag nodig hebt haal je uit de dagelijkse voeding. Vooral vette vis (zoals zalm, haring en makreel) is rijk aan vitamine D. Eieren bevatten redelijk wat vitamine D, melk en melkproducten nauwelijks. Aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten wordt vitamine D toegevoegd. 

Creatine
Creatine is één van de meest onderzochte en meest gebruikte supplementen op de wereld als het gaan op spieropbouw en kracht verbetering. Het gebruik van creatine als supplement kan nuttig zijn voor mensen die intensief sporten, hun trainingen langer willen volhouden en streven naar de opbouw van spiermassa en/of betere explosieve trainingsprestaties.

Creatine is een lichaamseigen stof die betrokken is bij de energievoorziening van je spieren. De lever en alvleesklier synthetiseren creatine uit verschillende aminozuren (bouwstoffen van eiwitten), wat resulteert in de aanmaak van één tot twee gram creatine per dag. Daarnaast komt creatine je lichaam binnen via voedingsmiddelen, zoals vlees en vis.Creatine voorziet je spieren van energie. Wanneer de hoeveelheid energie in je spieren toeneemt, raak je minder snel vermoeid en kan je langer trainen. Tijdens krachttraining kan je dan meer herhalingen doen, met zwaardere gewichten trainen en zo sneller spiermassa opbouwen. Naast meer energie in je spieren, zorgt creatine ook voor minder spierschade na het sporten. Dit betekent dat je lichaam sneller herstelt en weer klaar is voor de volgende inspanning. Dat kan voor korte, herhaalde explosieve inspanning van toegevoegde waarde zijn.

De hoeveelheid creatine die doorgaans wordt aanbevolen om een effect te merken, verschilt. Zo wordt vaak de richtlijn aangehouden van 0.3 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voor een sporter van 80 kilogram is dat 24 gram creatine per dag. 

Magnesium
Magnesium is een van de meest aanwezige mineralen in je lichaam. Magnesium is betrokken bij het activeren van je zenuwstelsel, maar daarnaast ook bij het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Het kalmeert je zenuwstelsel, wat je lichaam bijvoorbeeld van een ‘fight en flight’ modus naar een ‘rest & digest’ modus brengt. 

Veel mensen hebben een magnesium tekort en merken dit bijvoorbeeld aan hun slaap- en herstelkwaliteit. Je kunt dit goed testen door magnesium voor het slapen gaan in te nemen. Verbeterd je slaapkwaliteit? Dan heb je waarschijnlijk een tekort van dit mineraal. Atleten hebben een verhoogde magnesium behoefte, omdat magnesium ook bij draagt aan spierherstel. Daarnaast verlies je magnesium ook tijdens het sporten, door zweet en urine. Als je sport, is magnesium suppletie dus zeker een goede toevoeging!

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor magnesium is 400 mg voor mannen en 300 mg voor vrouwen. Voor sporters is dit dus zo’n 50 mg meer. Magnesium is vooral aanwezig in  groene bladgroentes, vis- en schaaldieren, chocolade/cacao, noten, bonen en granen. 

Een supplement is nooit een opvulling of een vervanger van je maaltijden. Zie suppletie dan ook meer als een aanvulling op je leefstijl en laat je goed informeren over welke supplementen waardevol zijn voor jou als persoon.

Meer weten over onze pakketten en (online) voedingsbegeleiding? Vul de gratis Lidmaatschapstest in of meld je aan voor (Online) Coaching binnen PhysIQ!

Deel dit bericht:

Corona

Sporten en bewegen is hartstikke goed voor je!

Lees meer
Meer nieuws
 • Online Coaching

  Online Coaching

  Met het online coaching programma van PhysIQ ontvang je jouw persoonlijke trainings- en voedingsadvies digitaal en ga je hier zelfstandig mee aan de slag.

  Read more
 • Personal Training

  Personal Training

  Start nu bij PhysIQ met Personal Training

  meer informatie
Marlous

"Ik heb een hele fijne trainer. Ze heeft kennis van zaken."

Marlous
Lisa

"Mijn trainer heeft mij kennis laten maken met krachttraining en een gezonde manier van leven. "

Lisa
Suzanne

"Bij Physiq voel ik me gezien als ik train. Er wordt gelet op je houding en wat je aankan of aan zou kunnen."

Suzanne