De basisprincipes; Wet van de verminderde meeropbrengst

Geplaatst op 21-05-2021

Basisprincipes - Wet van de verminderde meeropbrengst

In deel 2 van de reeks basisprincipes nemen we je mee in de wet van de verminderde meeropbrengst. 

Als je voor het eerst de sportschool in stapt maak je snel vooruitgang alles is nieuw voor je en training op training hang je er met gemak gewicht bij op de stang. Beginnende sporters beschouwen dit als hun "Noob gains" alles blijkt te werken voor je progressie totdat je wat gevorderder wordt en steeds meer moet gaan doen voor minder resultaat.  

Dit is precies wat de wet van de verminderde meeropbrengst inhoud je moet steeds meer gaan doen voor minder resultaat. Waar je eerst in een 2 weken tijd met 2,5kg per sessie kon verhogen op je squat door slechts 2 setjes te maken duurt het naarmate de tijd en progressie vordert misschien wel een maand voor diezelfde 2,5kg en hiervoor moet je ook nog eens 4 setjes maken.

Een mooi sportvoorbeeld voor dit principe vind ik altijd Usain Bolt olympisch kampioen op de 100 meter. Usain Bolt is zo ver gevorderd in zijn sport dat hij maar liefst 4 jaar bezig is om misschien maar een paar honderdste van een seconde sneller te zijn op zijn 100m sprint. Bizar hè?

Meer is niet altijd beter in het begin zou je dus al weg kunnen komen met zo min mogelijk werk profiteer hiervan want later in het proces moet je dus alleen maar meer gaan doen om jezelf naar dat volgende level te liften. 

Om je verdiende progressie te blijven houden moet je ook genoeg werk blijven verrichten hier gaan we dieper op in het volgende onderwerp "Reversibiliteit".

Meer weten over onze voeding- en trainingsbegeleiding binnen PhysIQ? Vul de gratis Lidmaatschapstest in of kom langs voor een rondleiding binnen onze club!

Deel dit bericht:

Corona

Sporten en bewegen is hartstikke goed voor je!

Lees meer
Meer nieuws
 • Online Coaching

  Online Coaching

  Met het online coaching programma van PhysIQ ontvang je jouw persoonlijke trainings- en voedingsadvies digitaal en ga je hier zelfstandig mee aan de slag.

  Read more
 • Personal Training

  Personal Training

  Start nu bij PhysIQ met Personal Training

  meer informatie
Marlous

"Ik heb een hele fijne trainer. Ze heeft kennis van zaken."

Marlous
Lisa

"Mijn trainer heeft mij kennis laten maken met krachttraining en een gezonde manier van leven. "

Lisa
Suzanne

"Bij Physiq voel ik me gezien als ik train. Er wordt gelet op je houding en wat je aankan of aan zou kunnen."

Suzanne