Motivatie; hoe kom je er aan en hoe behoud je deze?

Geplaatst op 16-02-2021


Motivatie; hoe kom je er aan en hoe behoud je deze?

Mensen hebben het al snel over motivatie als ze ergens mee willen starten. Ze willen graag veranderen, progressie maken en/of resultaten behalen, maar kunnen de motivatie niet vinden of wachten op motivatie totdat ze klaar zijn om te starten. Motivatie is echter iets wat pas later om de hoek komt kijken als het gaat over ergens mee startten.

Ten eerste is het goed om te weten dat er 2 verschillende vormen van motivatie zijn:
Interne motivatie; hierbij komt de motivatie vanuit jouwzelf. Jij wilt iets bereiken, jij wilt een bepaal doel behalen, dus jij kiest er voor om actie te ondernemen.
Externe motivatie; bij externe motivatie maakt iemand de keuze voor jou. Je wilt het liever zelf niet, maar je partner, huisarts, vriendin of familie lid beslist voor jou dat er een wijziging in je leefstijl moet plaats vinden. Je doet het dus minder voor jezelf en meer voor iemand anders. 

Personen wie een goede interne motivatie hebben, zijn vaak de mensen wie het meest resultaat behalen. Ze merken dat ze dit proces aan gaan voor hunzelf in plaats van voor een ander. Bij personen wie alleen teren op externe motivatie, zal de motivatie sneller weg ebben en zal het behaalde resultaat tegen vallen. Uiteraard is het altijd mogelijk om een externe motivatie om te zetten in een interne motivatie. 

Actie – Reactie;
Je hoeft niet gemotiveerd te zijn om ergens mee te beginnen, maar je moet wel beginnen om jezelf te motiveren. Lees die nog maar een keertje door. Als je eenmaal begonnen bent en al stappen in de goede richting zet is het een kwestie van tijd voor je resultaat begint te zien. 

Doordat je resultaat ziet raak je vervolgens gemotiveerd en wil je steeds meer resultaat gaan zien omdat het zo goed gaat voor je gevoel. Dit is allemaal gekomen omdat je actie hebt genomen. Alleen actie leidt tot resultaat en resultaat leidt tot motivatie.

Het is dus niet;
Motivatie --> Actie --> Resultaat

Maar;
Actie --> Resultaat --> Motivatie

Van motivatie alleen zou je echter niet afhankelijk moeten zijn, want dit kan ook alleen van korte duur zijn. Geduld, volhouden en vooral niet stoppen wanneer het moeilijk wordt is het belangrijkste wanneer het gaat om het behouden van je behaalde resultaat. Laat je dus niet te vaak leiden door korte motivatie pieken, maar blijf altijd kijken naar het grotere geheel.

De slogan van Nike is dus zo slecht nog niet: JUST DO IT. 

Meer weten over onze pakketten en (online) begeleiding? Vul de gratis Lidmaatschapstest in of meld je aan voor (Online) Coaching binnen PhysIQ!

Deel dit bericht:

Corona

Sporten en bewegen is hartstikke goed voor je!

Lees meer
Meer nieuws
 • Online Coaching

  Online Coaching

  Met het online coaching programma van PhysIQ ontvang je jouw persoonlijke trainings- en voedingsadvies digitaal en ga je hier zelfstandig mee aan de slag.

  Read more
 • Personal Training

  Personal Training

  Start nu bij PhysIQ met Personal Training

  meer informatie
Marlous

"Ik heb een hele fijne trainer. Ze heeft kennis van zaken."

Marlous
Lisa

"Mijn trainer heeft mij kennis laten maken met krachttraining en een gezonde manier van leven. "

Lisa
Suzanne

"Bij Physiq voel ik me gezien als ik train. Er wordt gelet op je houding en wat je aankan of aan zou kunnen."

Suzanne