Ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag. Feit, of fabel?

Geplaatst op 03-02-2021

Ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag. Feit, of fabel?

‘Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’, is een stelling die je wellicht al vaker voorbij hebt horen komen. Je ontbijt zou dé maaltijd zijn, die er voor zorgt dat jouw vuurtje wordt aangewakkerd, dat je vet verliest en welke er voor zorgt dat je de dag vol energie kunt starten.

Maar is jouw ontbijt ook echt de belangrijkste maaltijd van de dag?
Kort gezegd – Nee. Dat is het niet. 

In de blog van vorige week, ‘het afwegen van voeding’, gingen we al een klein beetje dieper in op de theorie van de energiebalans. Hierin werd al duidelijk dat als je vet wilt verliezen, de negatieve energie balans hierin het belangrijkste is. Je ontbijt, op welk tijdstip dit ook plaats vind, heeft hier verder geen invloed op. 

Betekent dit dat je je ontbijt zou moeten overslaan? 
Nee, ook dat niet.

Dat de kilo’s eraan vliegen als je niet ontbijt staat niet vast. Wel zijn er aanwijzingen dat je concentratievermogen beter is als je wel ontbijt. Ook kan het ontbijt ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet, wat dus kan zorgen voor regelmaat in jouw eetschema waar je lichaam makkelijker aan went. Je lichaam kan verzadigder aanvoelen en je kunt je energie wat beter over de dag verdelen.

Het is begrijpelijk dat als je niet gewend bent om te ontbijten dat je dan niet gelijk een heel buffet op kunt op het moment dat je wakker wordt. Dat hoeft gelukkig ook niet. Het is daarom ook niet erg om wat later te ontbijten. Of dit ontbijt nu al om 07.30, of pas wat later op de ochtend rond 10.00 of 11.00 plaats vindt, voor je verbranding en/of doelstelling maakt dit helemaal niet uit. 

Daarnaast hoeft dit ook zeker geen zware maaltijd te zijn. Het is prima om je maaltijd wat kleiner te houden, als dat is wat voor jou prettig voelt. 

Moeite met ontbijten? Tijdens onze trajecten maken wij gebruik van de voedingsapp WeekMeals, waarin je een grote keuze hebt uit verschillende heerlijke recepten voor elke maaltijd van de dag. Onderstaan vind je een voorbeeld van een ontbijt recept, waar je makkelijk en snel mee kunt ontbijten.

Meer weten over onze pakketten en (online) begeleiding? Vul de gratis Lidmaatschapstest in of meld je aan voor (Online) Coaching binnen PhysIQ!

Afbeelding met tekst, voedsel, drank

Automatisch gegenereerde beschrijving

Deel dit bericht:

Corona

Sporten en bewegen is hartstikke goed voor je!

Lees meer
Meer nieuws
 • Online Coaching

  Online Coaching

  Met het online coaching programma van PhysIQ ontvang je jouw persoonlijke trainings- en voedingsadvies digitaal en ga je hier zelfstandig mee aan de slag.

  Read more
 • Personal Training

  Personal Training

  Start nu bij PhysIQ met Personal Training

  meer informatie
Marlous

"Ik heb een hele fijne trainer. Ze heeft kennis van zaken."

Marlous
Lisa

"Mijn trainer heeft mij kennis laten maken met krachttraining en een gezonde manier van leven. "

Lisa
Suzanne

"Bij Physiq voel ik me gezien als ik train. Er wordt gelet op je houding en wat je aankan of aan zou kunnen."

Suzanne